EFT: van protestpolka naar liefdestango

Het is heel gewoon als de dialoog in een relatie tijdelijk stokt. Het is niet altijd eenvoudig om woorden te vinden voor nieuwe inzichten of veranderingen. Zelfs in de ‘beste’ relaties zijn er momenten waarop we ons niet gezien voelen, irritaties die de kop opsteken, schijnbaar zinloze ruzietjes.

Misschien gaan die momenten weer voorbij. Maar reflectie kan je bewust maken van patronen die zich voordoen. Deze patronen komen in vrijwel elke relatie terug en werken min of meer op dezelfde manier. Een bekend patroon wordt ‘de protestpolka’ genoemd.

De protestpolka is het patroon waarbij één van de partners protesteert tegen het gebrek aan verbondenheid, waarop de ander zich terugtrekt. De reactie van de eerste partner is om nog harder te protesteren, waarop de ander zich nog verder terugtrekt en zo ontstaat er een cirkel van wederzijdse ondermijning.

Veiligheid, uitdrukking kunnen geven aan je gevoelens en kwetsbaar zijn, zijn belangrijke voorwaarden voor intimiteit in een relatie. Met behulp van oefeningen uit de ‘emotionally focused therapy’ (EFT),  kun je patronen als de protestpolka herkennen en transformeren naar een dans van verbinding: de liefdestango. 

Een relatie die in het teken staat van groei staat immers nooit stil, maar verandert als een levend organisme. 

Foto's van de locatie
Tango: de dans van de dialoog
Contact en inschrijving
IMG-20210627-WA0021